Uyuşturucu ve Alkol Tanı Testleri
Alkol ya da Uyuşturucunun Tespiti İçin Kullanılan Testler:
Alkol ya da uyuşturucu maddelerin saptanabilmesi için; kan, idrar, tükürük, saç ya da vücut kılları kullanılabilir. Bu bağlamda sıklıkla kullanılan yöntemler şunlardır:
İdrar tahlili:
İdrar tahlili son 3-4 gün içinde vücuda alınan maddeleri saptamak ve biyolojik tarama yapabilmek için kullanılır. Maddenin idrardaki yoğunluk oranı kandakinden çok daha fazladır; bu yüzden madde kullanımından itibaren kan tahliline göre daha uzun süre madde idrarda tespit edilebilmektedir.
Alınan uyuşturucunun türüne, miktarına ve kişinin bireysel özelliklerine göre idrarda kalma süresi farklılık gösterebilmektedir. Örneğin, esrar 3-4 gün, kokain ise ortalama 24 saat kadar idrarda kalır. Uçucu maddeler kullanımdan sonra sadece birkaç saat içinde idrarda tespit edilebilir. Üstelik, idrar numunesinin transferi ve saklanması sırasında uçup tahlilde çıkmayabilir.
Kişiler tahlil verirken idrar örneğini değiştirmek gibi girişimlerde bulunabileceğinden dolayı kişinin idrarının kendisine ait olduğundan tam olarak emin olmak gereklidir.
İdrar tahlilinin sonuçlarının negatif çıkması; kişinin bu analiz yöntemiyle idrarda saptanabilecek en düşük miktardan daha düşük oranda madde kullanmış olabileceğinin ya da kullanımının üzerinden daha fazla zaman geçtiğinin göstergesi de olabilir. Bu nedenle idrar testlerinin belirsiz aralıklarla tekrarlanması daha garantili bilgi verecektir.
Kan tahlili:
Kan tahlili ancak madde kullanımından çok kısa bir süre sonra yapılırsa güvenilir sonuçlar verebilir. Bununla birlikte, idrar tahliline nazaran yanılma payı daha azdır.
Enjeksiyon yoluyla madde kullanan bazı bağımlı kişilerde yüksek oranda damar zedelenmesi olabileceği için bu kişilerden kan alımı ancak uzman kişiler tarafından yapılabilir.
Saç teli analizi:
Son yıllara popülaritesi artan saç teli analizi tek doz kullanılan maddelerin dahi analizinin yapılabilmesine olanak sağlamaktadır. Saç bölümlerinin analiziyle; kişinin ne kadar süredir madde kullandığına, kullanımı boyunca madde kullandığı zaman dilimlerine ve madde kullanmadığı dönemler gibi kullanım öyküsüne dair birçok detaylı bilgiye ulaşmak mümkündür. Bazı uygulama zorlukları olmakla birlikte diğer tahlilleri destekleyici/ teyit amaçlı kullanımı oldukça faydalıdır.
Evde uygulanabilen testler:
İdrar testleri kullanılan madde türüne göre laboratuarlardan temin edilip evde uygulanabilmektedir. Bununla birlikte, tahlil için uygun koşulların sağlanması güvenirlik açısıdan oldukça önemlidir. İdrarın taze olması (maksimum 3 saatlik), kişiye ait olduğundan ve içine başka maddelerin karıştırılmadığından emin olunması önemlidir.
Tahlil yaptırmak emin olmak için yeterli midir?
Kullanılan birçok madde hastane ya da laboratuarların rutin tarama profili içinde bulunmamaktadır. Bu nedenle tahliller yapılmadan önce kişiye ve kullanımına dair ayrıntılı bilgi sahibi olmak, gerektiğinde hedefe yönelik analiz yapılması açısından önemlidir.
Kullanılan madde biliniyorsa dahi; tahlil öncesinde kullanım sıklığı ve miktarı, ne zamandır kullanıldığı, kişiye dair yaş-hastalık geçmişi veya kişinin halihazırda kullandığı ilaçlara dair bilgilere sahip olmak avantajlıdır. Bu bilgiler doktor tarafından değerlendirilip uygun tahlil için yönlendirme yapılması daha güvenilir bir sonuç almanızı sağlayacaktır.